Suomen Aromaterapeutit ry:n säännöt

Voimassaolevat säännöt: 03.09.2021 12:35:39 

1 § Nimi, kotipaikka ja toiminta-alue

Yhdistyksen nimi on Suomen Aromaterapeutit ry. Yhdistyksen kotipaikka on Porin kaupunki ja toiminta-alue on Suomi. 

2 § Tarkoitus ja toiminnan laatu 

Tarkoituksena on toimia voittoa tavoittelemattomana yhdistyksenä yhdyssiteenä aromaterapeuttien ja aromaterapian asiantuntijoiden kesken, edistää heidän ammatillista kehitystään, valvoa heidän oikeuksiaan, yhteiskunnallisia ja ammatillisia etujaan sekä tehdä tunnetuksi aromaterapiaa ja muita ihmisen terveyteen vaikuttavia asioita. Yhdistys toimii yhteistyössä alan asiantuntijoiden ja muiden yhdistysten kanssa. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys tekee esityksiä, antaa lausuntoja, pitää esittelytilaisuuksia sekä toimii neuvottelevana elimenä aromaterapiaa ja aromaterapeuttien asemaa ja työtä sekä alan tutkimusta koskevissa asioissa. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys voi järjestää tutkimus-, koulutus- ja julkaisutoimintaa sekä ryhtyä muihin sopiviksi katsomiinsa toimenpiteisiin. Yhdistys on Luonnonlääketieteen Keskusliitto LKL ry:n jäsen. 

3 § Jäsenet 

Yhdistyksen varsinaista jäsenyyttä voivat anoa ne aromaterapeutit, joilla on kulloinkin yleisesti hyväksytyn käytännön mukaan täysimittainen aromaterapian koulutus. Yhdistyksen opiskelijajäsenyyttä voivat anoa aromaterapian opiskelijat ja kannatusjäsenyyttä aromaterapian asiantuntijat sekä muut aromaterapiaan myönteisesti suhtautuvat henkilöt tai oikeuskelpoiset yhdistykset tai yritykset. Yksityishenkilö voidaan ottaa seniorijäseneksi, mikäli hän on ollut aikaisemmin yhdistyksen varsinainen jäsen. Yhdistys voi kutsua kunniapuheenjohtajan tai kunniajäseniä yhdistyksen tarkoitusperien hyväksi erittäin ansioituneesti toimineita henkilöitä. Jäsenluettelossa olevat tiedot jäsenistä voidaan julkistaa sähköisesti ja muulla tavalla. Yhdistyksen jäsenyyttä anotaan kirjallisesti yhdistyksen hallitukselta. Yhdistyksen hallitus hyväksyy uudet jäsenet.

4 § Jäsenmuodot ja -maksut 

Yhdistyksen jäsenet voivat olla varsinaisia jäseniä, aromaterapian opiskelijajäseniä, seniorijäseniä, kannatusjäseniä tai kunniajäseniä. Hallitus voi hyväksyä yhdistyksen kannatusjäseneksi yksityisen henkilön tai oikeuskelpoisen yhdistyksen tai yrityksen. Jäsenmaksun suuruuden eri jäsenryhmille määrää vuosittain yhdistyksen vuosikokous. Jäsenmaksu on maksettava vuosikokouksen päättämän maksuajan kuluessa. Uuden jäsenen on maksettava jäsenmaksu kolmen kuukauden kuluessa jäsenyyden alkamisesta. Kunniapuheenjohtajalta ja kunniajäseniltä ei peritä jäsenmaksua. Yhdistyksen vuosikokouksissa ja ylimääräisissä kokouksissa äänioikeutettuja ovat yhdistyksen varsinaiset jäsenet. Muilla jäsenillä on kokouksissa läsnäolo- ja puheoikeus. 

5 § Jäsenen eroaminen ja erottaminen

Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle tai sen puheenjohtajalle. Kesken kalenterivuoden eroava jäsen on velvollinen maksamaan kyseisen vuoden jäsenmaksun täysimääräisenä. Jäsen katsotaan eronneeksi, jos hän on jättänyt jäsenmaksunsa suorittamatta yhtenä vuonna. Yhdistyksen hallitus voi erottaa jäsenen, jos tämä toiminnallaan yhdistyksessä tai sen ulkopuolella estää yhdistyksen päämäärien toteutumista tai vahingoittaa sen mainetta.

6 § Hallitus 

Yhdistyksen asioita hoitaa yhdistyksen hallitus. Yhdistyksen hallitukseen kuuluu puheenjohtaja sekä vähintään neljä (4) ja enintään yhdeksän (9) muuta jäsentä. Hallituksen kokoukseen voidaan tarvittaessa kutsua asiantuntijoita, joilla on kokouksissa läsnäoloja puheoikeus. Hallituksen puheenjohtajan ja muiden jäsenten toimikausi on kaksi vuotta. Yhdistyksen perustamisen jälkeen ensimmäisen vuoden toimineista hallituksen jäsenistä lähinnä puolet eroaa arvan perusteella ja sen jälkeen on lähinnä puolet aina erovuorossa toimikausittain. Yhdistyksen puheenjohtaja voi toimia yhtäjaksoisesti tehtävässään enintään neljä vuotta ja hallituksen jäsenet enintään kolme kaksivuotiskautta. Hallitus valitsee seuraavaksi toimikaudeksi keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä sihteerin ja muut tarpeelliset toimihenkilöt. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyessään varapuheenjohtajan kutsusta. Hallitus on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja yli puolet kaikista hallitukseen kuuluvista on läsnä. Asiat hallituksen kokouksessa päätetään yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee vaaleissa arpa ja muissa asioissa puheenjohtajan ääni. 

7 § Hallituksen tehtävät 

Hallituksen tehtävänä on huolehtia yhdistyksen toiminnasta ja panna täytäntöön yhdistyksen kokousten päätökset. 

8 § Yhdistyksen nimen kirjoittaminen 

Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri tai rahastonhoitaja, kukin yksin. 

9 § Tilikausi ja toiminnantarkastus 

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi, paitsi ensimmäinen tilikausi, joka alkaa siitä päivästä kuin yhdistys on hyväksytty yhdistysrekisteriin ja päättyy seuraavan kalenterivuoden päättyessä. Tilinpäätös ja hallituksen kertomus kyseiseltä toimintakaudelta on valmistettava tammikuun loppuun mennessä ja annettava toiminnantarkastajalle ennen helmikuun 15. päivää. Toiminnantarkastajan tulee ennen maaliskuun 1. päivää antaa hallitukselle kertomus tilien ja hallinnon tarkastamisesta. 

10 § Yhdistyksen kokoukset 

Yhdistyksen vuosikokous pidetään syys-marraskuussa hallituksen määräämänä ajankohtana ja hallituksen päättämässä paikassa, ja siitä on ilmoitettava jäsenille vähintään neljätoista vuorokautta aiemmin jäsenen toivomalla tavalla joko sähköpostilla tai kirjeitse. Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen niin päättäessä tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla. Vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat: 

1. Hallituksen laatima kertomus yhdistyksen toiminnasta edelliseltä toimintakaudelta.

2. Edellisen toimintakauden tilinpäätöksen vahvistaminen ja tilintarkastajien antama lausunto sekä vastuuvapauden myöntäminen.

3. Jäsenmaksun määrääminen.

4. Hallituksen laatima toimintasuunnitelma tulevalle toimintakaudelle.

5. Puheenjohtajan sekä hallituksen varsinaisten ja varajäsenten vaali sääntöjen 6 § mukaisesti.

6. Toiminnantarkastajan ja varatoiminnantarkastajan vaali.

7. Muut hallituksen esittämät ja kokouskutsussa mainitut asiat.

12 § Äänestys yhdistyksen kokouksessa

Äänestys yhdistyksen kokouksessa on avoin, ellei tehdä kannatettua ehdotusta suljetusta äänestyksestä.

13 § Varojen keruu

Yhdistys on oikeutettu vastaanottamaan lahjoituksia ja testamentteja sekä järjestämään varojen keräyksiä ja harjoittamaan julkaisutoimintaa ja hankkimaan toimintansa rahoittamiseksi tarvittavia varoja keinoin, jotka välittömästi liittyvät yhdistyksen toimintaan. Tarpeen vaatiessa on näitä toimintoja varten hankittava asianomainen lupa.

14 § Sääntöjen muuttaminen

Muutoksia näihin sääntöihin voidaan tehdä vain yhdistyksen kokouksissa ja edellytyksin, että niitä kannattaa vähintään kolme neljäsosaa annetuista äänistä. Sama on voimassa yhdistyksen purkamisesta sekä yhdistykselle mahdollisesti kuuluvan kiinteän omaisuuden myynnistä.

15 § Yhdistyksen purkaminen

Jos yhdistys on päätetty purkaa, käytetään sen varat yhdistyksen kokouksen päättämällä tavalla aromaterapiaa edistävien asioiden hyväksi.

16 § Voimaantulo

Nämä säännöt tulevat voimaan, kun ne ovat merkitty yhdistysrekisteriin. Muilta osin noudatetaan yhdistyslain säännöksiä.